یکشنبه, 25 آذر 1397 ساعت 09:23

همه چیز درباره ایمپلنت دندان: مزایا و معایب، انواع ایمپلنت، قیمت و مراحل درمان

ایمپلنت دندان ایمپلنت دندان ایمپلنت دندان

از دست دادن دندان، عارضه ای ناراحت کننده است که علاوه بر مشکلات متعددی که برای سلامت دهان شما ایجاد می کند می تواند لبخند شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به همین علت پر کردن جای خالی دندان اقدامی مهم محسوب می شود.
امروزه روش های نوینی جایگزین استفاده از دندان مصنوعی شده است که از متداول‌ترین این روش‌ها می توان به...

تکنیک های بریج و ایمپلنت اشاره کرد. این درمان ها نه تنها مشکلات استفاده از دندان مصنوعی را نداشته، بلکه شکل ظاهری دندان را نیز حفظ می کند.

ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان

ایمپلنت دندان به نوعی پروتز کاشتنی گفته می شود که در دهان شما جایگذاری می‌شود. این پروتز از یک پایه تیتانیومی (و گاهی زیرکونیا) ساخته شده که در داخل استخوان فک در زیر لثه جای می گیرد تا همانند ریشه دندان عمل کند. از این رو روکش دندان یا دندان مصنوعی را در جای خود ثابت و محکم نگه میدارد.
ایمپلنت دندان ، شکلی شبیه به پیچ داشته که به کمک سوراخی که در استخوان فک بیمار ایجاد می‌شود، ظرف چند ماه به استخوان فک جوش می خورد. و به علت خاصیت غیر مغناطیسی آن و همچنین مقاومت در برابر اکسیژن، ترکیبات اسید و نمک، هنگام قرار گیری در فک، یک جسم خارجی محسوب نشده و با فک بیمار سازگاری دارد. ایمپلنت دندان هم به عنوان یک دندان تکی استفاده می شود و هم دندانهای مصنوعی را ثابت نگه می دارد.

مزایای ایمپلنت دندان نسبت به دندان مصنوعی چیست؟

مزایای ایمپلنت دندان
مزایای ایمپلنت دندان

• زیبایی بیشتر و ظاهری طبیعی
• عملکرد مناسب تر برای جویدن غذا
• تمیز کردن آن نیاز به مراقبت ویژه ندارد.
• برخلاف دندان مصنوعی، ایمپلنت در دهان بیمار ثابت و بدون لغزش است.
• برخلاف دندان مصنوعی، ایمپلنت سلامت دهان بیمار را به خطر نمی اندازد.

معایب ایمپلنت دندان

• هزینه ی بالایی دارد.
• به صرف زمان زیادی نیاز دارد.

انواع ایمپلنت دندان

تنوع ایمپلنت های موجود در بازار بر اساس کشور سازنده ی آن بسیار زیاد است اما معیار تشخیص ایمپلنت خوب به پاسخ بافتهای پذیرنده ی آن بستگی دارد و موفقیت کاشت دندان را تعیین می کند. بطور کل می توان گفت ایمپلنت های معتبر، استخوان سازی مناسبی در اطرافشان دارند و ضریب تحلیل استخوان در اطراف آنها نزدیک به صفر است. در نتیجه درصد شکست آنها بسیار کم است.
بطور کل علاوه بر انتخاب نوع ایمپلنت توسط بیمار بر اساس کشور سازنده و قیمت، هنگام انتخاب، دندانپزشک شما برای تجویز بهتر پارامترهای زیر را بررسی می کند:

• پشتیبانی و کیفیت شرکت سازنده و خدمات پس از فروش
• میزان استخوان در دسترس و در صورت لزوم پیوند استخوان از نقاطی دیگر
• میزان استحکام استخوان و زمان گذاشتن ایمپلنت

مراحل کاشت ایمپلنت دندان

مراحل ایمپلنت دندان
مراحل ایمپلنت دندان

پس از انجام معاینات کلی توسط دندانپزشک، سابقه پزشکی و دندانپزشکی بیمار برای حاصل شدن اطمینان به جهت نبودن مانعی برای کاشت ایمپلنت ، بررسی می شود. از دندان‌ها و فک بیمار عکس برداری شده تا موقعیت دقیق ساختارهای زیرین مانند عصب ها ،تراکم و حجم استخوان فک بررسی شود و محل کاشت ایمپلنت به شکل دقیق تعیین شود. پس از آن در صورت لزوم پیوند استخوان انجام می شود تا قاعده مستحکمی برای پشتیبانی ایمپلنت ایجاد شود. در نهایت پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک جایگذاری شده و پس از چند ماه که ایمپلنت به استخوان فک جوش خورد، پروتز مصنوعی به عنوان جایگزین دندان بر روی ایمپلنت نصب می‌شود.
اما برای راحتی بیمار تا ساخته شدن پروتز اصلی، بر روی ایمپلنت، پروتز موقت طراحی می شود تا عمل تکلم و جویدن به طور موقت انجام گردد.
قالبگیری از ایمپلنت جزء موارد حساس و دقیق در ساخت پروتز ایمپلنت می باشد و بیمار می بایست کلیه دستورات دندانپزشک معالج را با دقت اجرا نماید.

ایمپلنت فوری چیست؟

ایمپلنت فوری
ایمپلنت فوری

در بعضی موارد اگر شرایط استخوانی مساعدی برای بیمار فراهم باشد، میتوان بلافاصله تاج را به ریشه کاشته شده متصل کرد، ولی احتمال شکست درمان تا 20% افزایش می یابد.
منتهی برای انجام این کار باید عرض و طول استخوان ایده آل باشد و تراکم استخوان نیز به حدی باشد که بتوان ایمپلنت را با نیروی 60 نیوتن جایگذاری کرد. این ایمپلنت ، پروتز کوتاهی از جنس کامپوزیت و یا آکریل داشته که در هنگام جویدن به فیکسچر فشار وارد نکند. در نهایت بعد از مدت پنج ماه روکش موقت با روکش اصلی تعویض میشود.
توصیه می شود ایمپلنت فوری را فقط برای 6 دندان قدامی که جنبه زیبایی دارند، انجام دهید و در نواحی خلفی به خاطر افزایش فشار بهتر است که از ایمپلنت فوری استفاده نکنید.


برای درمان ایمپلنت دندان چقدر زمان لازم است؟

درمان ایمپلنت دندان یک فرآیند چند مرحله ‌ای است که چندین ماه طول می‌کشد. در حالت عادی از زمان جایگذاری پایه ایمپلنت در داخل استخوان فک تا زمانی که صاحب دندان می‌شوید سه تا شش ماه زمان می‌برد. با این حال در برخی موارد ممکن است بارگذاری فوری انجام شود به این معنی که بلافاصله پس از کاشت ایمپلنت، روکش دندان موقتی بر روی آن نصب شود تا فعلاً جای خالی دندان را در دهان پر کند اما این کار صرفاً جنبه زیبایی دارد و نمی‌توانید با این دندان غذا بخورید. پس از کاشت ایمپلنت 6 هفته تا 12 هفته طول می‌کشد تا بافت‌های پیرامون آن التیام پیدا کنند. در این مدت باید خیلی مراقب باشید که فشاری بر ایمپلنت وارد نکنید.

چه افرادی جهت درمان ایمپلنت مناسب هستند؟

در واقع هر فردی که بخواهد پروتز ثابت نداشته باشد و از آناتومی بدن تقریبا سالمی برخوردار باشد، می تواند واجد شرایط کاشت دندان باشد. بطور کل از سن 18 سالگی به بعد رشد فک کامل شده است می توان کاشت دندان را انجام داد.

دوام ایمپلنت دندان چقدر است؟

در صورت مراقبت مناسب و معاینات مداوم دندانپزشک احتمالاً ایمپلنت دندان برای شما همیشگی ست و معمولاً نیازی به تعویض ندارد اما طول عمر روکش دندان که بر پایه ایمپلنت نصب شده 10 تا 15 سال برآورد می‌شود که بسته به بهداشت دهان و برنامه غذایی تان ممکن است کمتر یا بیشتر شود.

آیا احتمال عدم موفقیت درمان ایمپلنت وجود دارد؟

موفقیت درمان ایمپلنت
موفقیت درمان ایمپلنت

کاشت ایمپلنت دندان یکی از موفق‌ترین درمان‌های حوزه پزشکی محسوب می‌شود به طوری که طبق پژوهش‌های صورت گرفته احتمال موفقیت آن بیش از 95% برآورد می‌شود.

علت عدم موفقیت ایمپلنت چیست؟

در بیشتر موارد عوامل عدم موفقیت ایمپلنت تحت کنترل بوده و به راحتی قابل درمان است. شایعترین دلیل عدم موفقیت درمان ایمپلنت و البته قابل پیشگیری ترین آنها، عفونت و تحلیل رفتن استخوان است که معمولا حاصل ضعف بهداشت دهان است. این وضعیت در صورت عدم درمان به موقع منجر به تخریب استخوان و لق شدن و در نهایت از دست دادن دندان ایمپلنتی میشود.

مراقبت های بعد از درمان ایمپلنت

• پس از کاشت ایمپلنت به مدت 1 روز از مسواک زدن در اطراف ناحیه عمل خودداری کنید.
• شستن دهان تا 8 ساعت بعد از عمل جراحی توصیه نمی شود.
• بهتر است روز ی چند بار از از دهان شویه استفاده شود.
• دارو های تجویزشده توسط دندانپزشک را طبق دستور مصرف کنید.
• در صورت ایجاد تورم پس از جراحی میتوانید از کمپرس یخ استفاده کنید.
• تغییر رنگ لثه متمایل به سفید یا طوسی پس از چند روز، نشانگر بهبود یافتن زخم است.
• در صورت داشتن خونریزی شدید، از گاز استریل برای بند آوردن آن استفاده کنید. پس از آن در صورت تشدید خونریزی به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
• استفاده از نوشیدنی ها پس از انجام جراحی بلامانع است اما در مورد خوردن غذا، دقت داشته باشید که تا چند هفته از خوردن غذاهای سفت خودداری کنید و به ناحیه ی جراحی شده فشاری وارد نکنید.
• برای جلوگیری از بروز عفونت های لثه، رعایت بهداشت دهان واجب و ضروری ست. همچنین توصیه می شود از برس های بین دندانی، نخ دندان، مسواک و ترجیحا خمیردندان های مخصوص ایمپلنت استفاده گردد.
• افرادی که از ایمپلنت استفاده می کنند باید از خوردن قهوه و نوشیدن چای ترجیحا تا چند روز پرهیز کنند.
• به طور کلی استفاده از سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی موفقیت کاشت ایمپلنت را کاهش می دهند.

هزینه درمان ایمپلنت دندان چقدر است؟

هزینه درمان ایمپلنت دندان به عواملی زیادی بستگی دارد. این عوامل مواردی ست که در زیر به آن اشاره کرده ایم.

• نوع ایمپلنت
• هزینه لابراتوار
• عکس برداری
• محل کاشت دندان
• مهارت و تخصص دندانپزشک
• تعداد دندان هایی که نیاز به ایمپلنت دارند.
• هزینه ی درمان های جانبی انجام شده که در صورت وجود مشکل، قبل از کاشت ایمپلنت ، انجام آن ضروری ست. ( از جمله ی این درمان ها می توان به رفع عفونت های لثه ای، پیوند استخوان و جراحی سینوس لیفت برای فراهم سازی بستر استخوان فک، اشاره کرد.)


چرا هزینه ایمپلنت دندان گران است؟

هزینه ایمپلنت دندان
هزینه ایمپلنت دندان

همانطور که در بالا اشاره شد عوامل زیادی بر قیمت ایمپلنت دندانی تاثیر گذار است منتهی هزینه بردار ترین بخش انجام درمان ایمپلنت دندان ، هزینه هایی ست که شامل فیکسچر ( بخش کاشتنی انواع ايمپلنت دنداني ) به اضافه قطعات پروتزی ( اباتمنت اصلی و بعضا موقت، آنالوگ، پیچ اباتمنت ) و هزینه ی لابراتوار می باشد. به همین علت به نسبت درمان های دیگر دندانپزشکی، گران تر است.

خواندن 2365 دفعه